Auschwitz-Oswiecim app

De app vertelt het verhaal van Hans Citroen die met zijn vrouw Barbara Starzynska regelmatig verblijft in Oswiecim: het Poolse stadje dat beter bekend staat als Auschwitz. Haar ouderlijk huis ligt op loopafstand van het concentratiekamp Auschwitz, waar de joodse opa van Hans gevangen heeft gezeten. Een deel van het kamp is nu Museum Auschwitz-Birkenau, een toeristenattractie met jaarlijks zo’n 1,3 miljoen bezoekers. Het beschrijft een diep geworteld meningsverschil tussen Hans en Barbara over de aard en betekenis van concentratiekamp Auschwitz. ‘Kamp Auschwitz als herinneringsplek voor de moord op de Europese Joden’ botst met de Poolse voorstelling van zaken. Barbara heeft op school geleerd Kamp Auschwitz te zien als museum waarin de overwinning van het communisme op het fascisme wordt getoond. Dit fundamentele verschil in visie is aanleiding voor een gezamenlijk onderzoek naar het stadje Auschwitz in oorlogstijd en in decennia daarna.

De galerij is een fotografisch onderzoek naar het Auschwitz van de oorlog en het Oswiecim van vandaag. De foto’s geven een ongekleurd en helder beeld van het Auschwitz van nu. Niet alleen de gebaande paden, maar ook de verborgen en vergeten plekken worden in beeld gebracht.
De kaarten in de app zijn gemaakt op basis van informatie die Hans Citroen heeft verzameld. Zo kan je de schaal en indeling van het Auschwitz tijdens de oorlog bekijken. Of verschillende panorama’s van interessante locaties. Ook is er een kaart samengesteld die alle locaties die je nu nog kan bezoeken weergeeft. Deze kaart kan onder andere gebruikt worden bij een bezoek aan Auschwitz.